Klassdag i skogen

Vilken dag i skogen, strålande väder och trevliga elever. Förutom lite diskussioner om kottkastning har dagen flytit på bra. Duktiga åttor jag har. Här kommer lite bilder från dagen och vad vi pysslat med.

            
             Morgonsamling och genomgång

            
             Samarbete med att fiska upp hinkar med bokstäver i.

            

            
             Med bokstäverna man fick skulle man spela alfapet. Bara ord om naturen.

            

            
             Vindskyddsbygge som skulle dokumenteras

            

            

            
             Matlagning på trangiakök
 
            

            

              
             Lite orientering såklart

            

            
             Sedan var det dags att vandra hemåt igen.


Friluftslivsförberedelser

Nu orkar jag inte fixa mer ikväll inför morgondagens skogsvistelse. Behöver lite sömn. Blir lite pyssel imorgon innan allt är klappat och klart.

         
          Ser det inte kul ut. Ett gigantiskt alfapet....

Ingen lust...

... att blogga idag...

Få läsare

Jag tittar på min läsarstatestik och ser att den dalar. Hmmm......

Idag glömde jag mobilen hemma (medvetet?), vilket skapade ett smärre kaos. tänk att man gjort sig så beroende av denna makapär. Fick ringa maken när jag kom till jobbet och be honom ha den med sig hela dagen, vara min sekreterare helt enkelt. Bla skulle ju bilverkstaden ringa idag. Maken fick ta emot några samtal, från verkstan, från föräldrar och även från kollegan Lars som glömt att jag talat om att jag inte hade min mobil med mig men han frågade snällt om maken mådde bra och tackade för svaret och la på. Appropå mobil, såg kollegan Lars till att jag fick låna hans frus mobil under förmiddagen då vi hade orienteringsprov för två nior och behövde kommunicera, från skogsmulle till en annan. Vi valde att räkna bort djungeltrumman idag, den hade inte varit snabb nog. Men dagen gick bra utan mobil också, och maken uppskattade säkert att svara på en massa skolfrågor.

Har hämtat ut bilen idag, lilla pärlan, för 4900 kr. Nu är den som ny igen, eller inte... 


              


Potatsupptagning

Dagen har mest bestått av potatisupptagning.

         

         

         

         

Har även hunnit med att göra en älggryta, tvättat, dammsugit, planterat vårlökar och handlat en soffa på MIO.

Det var söndagen det!

En slitsam takläggningsdag

Strax efter nio gick vi och kom in strax efter arton. En redig arbetsdag med andra ord.

         

         

         

         

         

         

         

Trasig bil

Igår pajade bilen. Jag var på väg till Krylbo och en annan skola för att låna lite orienteringsskärmar inför de nästkommande veckornas orienteringsprov. Då plötsligt började bilen gå lite knasigt och en lampa började lysa på instrumentbrädan. Eftersom jag inte alls är duktig på bilar och kan alla konstiga lampor som kan lysa, fick jag lov att svänga åt sidan och kika i bilens instruktionsbok. Det visade sig visst vara avgassystemets egna lilla lampa. Avslutningstexten var; uppsök genast en verksatd. WTF! Körde till Opel och stod nästan och hoppade inne där medans jag väntade på att få hjälp, jag såg ju på klockan att snart skulle min lektion börja. Vilka sega j****r. Övre medelsåldersmän som inte visste vad skynda heter. Gaahhh... Tillslut fick jag hjälp. Förklarade mitt problem och fick till svar:

Övre medelålders man; Ja, men man kan ju köra ett tag med ditt avgasproblem.
Jag; Men det står ju att jag kan förstöra katalysatorn, och det låter inte som en billig sak.
Övre medelsålders man; Jo, ja det stämmer.
Nu trummar jag på disken och hoppar samtidigt för jag är så stressad och mitt humör börjar svikta av denna seghet. Kan man inte bara hjälpa mig, snabbt!
Övre medelsåldersman; Vi kollar i datorn vad du har för försäkningar på bilen.
Oj, vilken snabb dator...
Övre medelåldersman; Du har ju hyrbil i försäkringen.
Tack gode gud för det...
Övre medelsåldersman; Blabla bla. Blablablabla....
Det var så jag hörde det, för nu ville jag bara lämna in min bil, få en annan och sticka och ha lektion.
Övre medelåldersman; Underskrift tack! Och sedan kollar vilken bil du kan ta.
Äntligen..

Så fick jag min lånebil, en Fiat som inte var tipptopp, men den hade fyra hjul och jag kunde köra iväg till min lektion.

Nu är jag bara orolig, för jag tyckte verkligen de verkade oproffsiga och okunniga, att de kommer laga min bil fel och att det blir vansinnigt dyrt. 


                                            

Fredagsmys

Fredag = god mat coh dryck. Det behöver man efter en intensiv arbetsvecka.

          
           Smörstekta kantareller på rostat bröd

           
           Grillad fläskfilé, grillad majs och delikatesspotatis i ugn. Vissa av oss la
           på mer Bea-sås....

          
           Ha en trevlig fredag allihopa!


Poliskontroll - igen

Vad är det med Säter egentligen? Poliserna gillar att stå där. Nykterhetskontroll igen. Och så bad dom om körkort. Oj vad jag letade, bläddrade frebilt bland alla dessa kort man har i plånboken, men icke fann jag körkortet. Ursäktade mig och sa att jag nog får ta mina böter. Den unge polismannen sa då att till nästa gång får jag nog leta fram det där körkortet, men nu fick jag ta och blåsa istället. Jag gjorde som han sa och blåste tills hans sa till, och naturligtvis var det grönt. Han tackade och sedan fick jag köra iväg.

Jag undrar om jag undsluppit böter för glömt körkort om jag kommit i en sjabbig trasig gammal bil, haft lortiga och trasiga kläder, varit ovårdad? Jag tror att jag fått svårare att komma undan, eller är det bara mina föutfattade meningar om hur polisen agerar? Eller var bara huvudsyftet att kolla om jag var nykter?

Men varför just i Säter, undrar jag? Två gånger inom två veckor. Vad är det med det stället?


                               

Tomt i sängen

Får erkänna att jag tycker det är svårare att sova när maken inte är hemma, det är så tomt i sängen....

 
                                  

En gräsänklings tankar

Maken har dragit till Spanien med jobbet och kommer hem torsdag kväll. Ingen nöjesresa (vad han säger i allfall) utan de ska på dataföreläsningar eller vad det var, jag slutar oftast lyssna när det kommer till datorsnack för det är så tråkigt så därav att jag inte riktigt uppfattat vad de ska göra där. Detta leder till att jag blir gräsänkling och kan göra vad jag vill.

När jag kom hem från jobbet tog jag mig en eftermiddagslur, det var hundra år sedan det hände. Och nu på kvällen har jag varit på 75 minuters spinning, det var gott för själen att svettas lite.

Nu innebär även makens frånvaro lite änding i maten. Jag gillar tonfisk, keso och linser, inte han, så det ska jag passa på att äta. Nu ätar jag ju det ändå men nu behöver jag inte laga annan mat till honom (hmmm hur lät det där egentligen...), Sedan dominerar jag över tevedosan, ingen Mythbusters på flera dagar, YES!

Puss på dig älsklingen!

            

Idag

Idag har jag varit så arg så det pyste ur öronen. Bekymersrynkan blev djupare och detta kan inte vara bra för hjärtat.

Idag har jag även varit väldigt glad då jag hade några killar i år nio i bilen påväg till orienteringsskogen som sjöng med i låtarna på radion. Plötsligt utbrister en av dem; Är det inte bra att ha en alldeles egen kör i bilen.

Idag har jag även nära tappat bort två elever i skogen, de var borta väldigt väldigt länge. De kom tillbaka tillslut och utbrister; Vi har varit på älgsafari, vi har sett fyra älgar. Ja, en idrottslektion innehåller allt...

Idag har jag varit ute i skogen och plockat kantareller efter jobbet och hittade några av de gula gulden-

Idag har jag lagat detta till middag; älgfärsbiffar, hemmagjort potatismos, kokta morötter, smörstekta kantareller och mammas lingonsylt. Tänk er en middag av bara egna varor....

      
             


Det var den helgen det

Söndag kväll och helgen har gått i ett rasande tempo. LÖrdagens torgförsäljning gick bra Jag och svärfar var ett bra team och stod uppackade och klara 45 minuter innan öppning (fast öppning kanske man inte ska kalla det, innan starttid kanske.), det gäller att vara ute i god tid. Fin dag var det, otur att jag hamnade i skuggan. Det var svinkallt. Fick en timmes sol där jag stod i alla fall. Men man var lagomt stelfrusen när man fick åka hem.

Väl hemma blev det uppackning av kvarvarande grönsaker och sedan snabb husstädning. Paranteserna skulle komma på besök för att äta surströmming med svärmor. Förstår mig inte riktigt på varför man vill äta rutten fisk men får erkänna att jag smakat i min yngre ungdom, när det åts hemma med syskonen. Igår fick de tre äta själv och vi andra åt annat, men vi valde att äta i Lillstugan, man vill inte ta några risker med den odören som surströmming ger.

            
             Astrid visar ingen hänsyn att maka åt sig i soffan.

            
             Innan öppning

            
             Mums med kyckling

            
             Surströmmingsätarna verkade nöjda.

Idag har maken lagt klart plattorna framför huset. Jag bar faktiskt bort lite plattor som blev över, sedan har jag slagits med hallonhäcken men hann inte klart då vi fick fint besök av Familjen Svanström. 

             

Nu blir det lite filmtajm med maken, om jag håller mig vaken vill säga.
            

Klädstil

Idag har det pratas om klädstilar  tillsammans med eleverna. Det pratades om hur olika klädval, hur man uppfattar personer när man ser dom första gången, tonorsklädstilar och kan man verkligen gissa yrke genom att kolla på en persons klädval. Eleverna fick låtsas att de aldrig sett mig förrut och skulle utifrån mina kläder gissa hur jag var som person. Detta svarade dom; Sportig, häftig, cool, idrottslärare och chipsätare. Tänk er att uppfattas som häftig och cool när man är 34 år.... Men hur ska man tolka chipsätaren?

            

Jobb hela dagen

Vad har jag gjort idag förutom och jobbat? Lagat middag och skördat grönsaker, men det är ju också jobb. Så jag har bara jobbat med andra ord. Kul!


          

                                                

Stoppad av polisen

På väg till jobbet blev jag stoppad av polisen. Detta skedde mellan rondellerna i Säter. Min första tanke när jag såg poliserna på håll var att sätta foten på bromsen, för som vanligt hade jag svårt för 70 just där. Nu åker jag dit rejält tänkte jag, när han vinkade in mig till busshållsplatsen. Pulsen ökar. Ner med rutan och så stoppar Polisen fram en blåskontrollsapparat i fejan på mig och säger; Blås tills jag säger till, och så vill jag se körkortet också. Lydigt blåste jag och krävde sedan fram körkortet. Det ser bra ut, deklarerade polismannen. Jag pustade ut och körde därifrån.

Man kan undra varför man blev nervös över en nykterhetskkontroll, jag hade ju inte druckit någon alkohol....



Upp med löken

Blev träning efter jobbet, andra dagen i rad - hoppsan Kerstin! Lyfte skrot, eller med ett finare ord; tränade på gym. Tänk att man blir så svag så fort, när man inte tränat styrketräning på ett tag, man vill lätt tro att man är lika biffig som förrut (ehhhh?). Blev en redig genomkörare för överkroppen och träningsvärken öär komma som ett brev på posten imorgon. Känner redan nu tröttheten i armarna.

Efter middag, då man var lagom seg, kom maken på den braiga idén att gå ut och ta upp löken på landet. Suckade djupt och ställde ett ultimatum om jag skulle bege mig ut i både regn och blåst, nämligen att han fick ta middagsdisken. Och det gjorde han visst (det var nog för lamt ultimatum...). Så det var bara att bege sig ut då....

          
           Lite ogräs bland löken...

          
           ....men vi fann den....

          
           ... och det blev några stycken.

Är huvudet dumt...

... får kroppen lida eller i mitt fall brösten. Hade bestämt mig för att köra en joggingrunda direkt jobbet, hade med mig ombyte till jobbet. Men vad händer, jag glömmer byta om, utan jag sätter mig bara i bilen och kör mot joggingsspåret. Framme på plats upptäcker jag mitt öde, men för tusan tänkte jag, inte åker jag hem för att byta till en bättre sportbehå (ni som vet vad jag jobbar med förstår ju att jag redan var träningsklädd och bär alltid sportbehå men med lite mindre stöd än vad jag har när jag tränar). Men för f*n, på't bara.... Men aj vad det skumpade runt. Under min handbollstid har man ju varit med om lagkamrater som glömt sportbehån på bortamatcher och man fått löst det hela med att vira flera lager coatchtejp runt bysten, det fungerade det med liksom min lite slappare sportbehå idag. Lufsade runt i skogen likt en björn, det går verkligen inte fort i löpningen nu därför är det synd att kalla det löpning, men jag tog mig runt, trots mitt behåöde...

               

En trött festfixare

Städningen från gårdagens fest har gått av bara farten. Ingen rast eller ro, vilket kanske var bra för både huvudet och kroppen var trött idag. Sedan en liten rättelse av mig själv, vi var 87 st inte nittio som jag skrev.

          

           Bra teamwork i städningen

          
           Lunchen stektes ute

    
Direkt när allt var klart och sen lunch intagits, somnade jag på soffan. Vaknade när det var dags för middag....

Nu lite söndagsfilm!


          


Logefest

Igår var det fest på logen. Svärföräldrarna hade dragit dit en massa folk. Anledningen till detta spektakel var att svärmors systers man ville spela med sitt band och ha lite folk som lyssnade. Då blev det Utendals grillfest för 90 personer. Allt går att fixa, blev bra även denna gång, vi fick till det med maten, alla fick plats att sitta och äta och de verkade nöjda och glada. Musikerna spelade också, det blev två band tillslut. Inte riktigt min smak, med lite jammning och jag tror det var fler som tänkte så, om man ser på bilderna, valde många att lyssna från utsidan.

         

         

         

         

         

         

Tävlingsledningen

Har varit på personalfest så här på en fredag, nästan som en after work (fast det var kräftskiva) men med vatten i glaset då jag skulle köra hem. Tävlingar kördes som vanligt på våra tillställningar men har ett och annat att säga om detta... eller jag tror jag håller det för mig själv, för det kommer inte låta vackert. Kanske ska nämna att mitt lag kom sist idag....


Tråbacken

Idag har vi haft aktivitetsdag ute med våra elever i c-laget. Niorna hade gjort olika stationer med samarbetsövningar för sjuor och åttor som gick runt och genomförde aktiviteterna. Alla elever skötte sig fenomenalt fantastiskt bra och hela dagen var kanoners. Och vilken tur vi hade med vädret, inte en dropp regn...

         

        

        

        

        

         

        

Och så har jag fått ett nytt smeknamn av en elev; Mike Tyson. Hur ska jag tolka det?
        
        

Nöjd...

... med min dag.

Nu kallar John Blund

            
              

Man tager vad man haver

Så sa väl Kajsa Varg om jag vill minnas rätt. Så blev det verkligen till dagens middag. Har tänkt att snåla med matinköpen ända fram till älgjakten, för att tömma frysen rejält innan nästa köttladdning kommer. Men får erkänna att det här med att tugga kött eller göra olika saker på färs börjar bli tröttsamt. Längtar efter fisk och kyckling men jag ska härdas (och det får maken med), allt går...

Så dagen till ära hade jag tagit fram en skinkstek som jag skulle tillaga. Skar den i grytbitar och fräste dem tillsammans med lök och morötter. På med lite buljong och vatten för puttring. Efter ett tag tillsatte jag även dijonsenap och grädde. Mot slutet tillsatte jag annanas, salt och peppar. Till detta serverades råris.

Sedan måste jag få nämna lite om hårt bröd. Jag skulle kunna knapra mig till döds på detta och jag har dragit in maken i detta också. Finns det ngt bättre än en hård macka till maten, med extra saltat bregott coh gärna med en ostskiva på. Testa gärna att skiva äpple på detta också. Ett riktigt smaskigt tips.

Just nu tuggar jag Rågknäcke för glatta livet  

                                                                      

Lufsat runt

Första riktiga träningspasset på över en månad är nu avklarat. Det blev en löptur i Mellsta motionsspår. Löptur var väl och ta i, kanske joggning men tror det var mer lufsande i spåret. Oj vad det var jobbigt, blev till och med fasligt trött i benen. Men nu kan det bara bli bättre, nu när man gjort detta svåra första pass efter en lång vila. Vila var det förvisso i Thailand (hade ju med mig löparkläderna men det blev inget av) men hemma är det ju inte så man ligger på soffan precis och käkar chips. Men dåligt med träning har det blivit och det känns i och syns på kroppen. Att sådant kan gå så fort? Men att få en vältränad kropp kan gå så långsamt....


                                              

Söndagsgöra

Oj vad vi somnade tidigt igår. Innan 21:00. Party, party kan man säga om det. Men det resulterade i att vi var vakna före 07:00. Morgon stund har guld i mun heter det ju. Morgon kaffe och frukost och sedan var det dags för söndagsarbete. Maken gick ut för att förtsätta lägga sten, han var lite fundersam när han kunde börja väsnas ute, kan man det innan nio? Jag stannade kvar inne och tog tag i städningen. Det märks att huset blivit större, det tar en evighet att städa - suck! Passade även på att slänga in en stek i ugnen för att göra en tjälknöl.

Efter diverse städning och tvättning begav jag mig ut i det fina vädret. Fick lov att flytta mitt lilla grönsakstillhåll (där jag packar och vägar mina påsar), från logen (där det ska vara fest till helgen och måste städas), till min egen redskapsbod. Lite trängre med utrymme men det funkar då det är under begränsad tid. Har även tagit upp mer potatis, sköljt och soterat denne och packeterat i påsar. Man har inte mkt fritid när man är fritidsbonde...

Till kvällen blev det en fantastisk tjälknöl. Gött värre.

          

Fräscht!

Stått hela dagen på stan och sålt grönsaker. Gamla som nya kunder handlade. Kul att de uppskattar grönsakerna. Som en kund sa; Fräscht och så luktar det så gott.

           

Maken har slitit hemma plattläggning. Snälla svärfar hjälpte till att serva med sten.

           

          

Nu väntar ett välförtjänt varmt bad för oss båda.

Puss och kram på er alla

Förberedelser

Har föberett måndagens idrottslektioner genom att varit ute både på förmiddagen och eftermiddagen och lagt orienteringsbanor. Nu kan jag ta måndagen med ro, bara lite fix med kartor och startkort kvar.

En annan förberedelse som gjorts idag är inför morgondagens grönsaksförsäljning på stan. Tror minsann jag har läget under kontroll, det enda som ska upp imorgon är morotsknippen. Förvisso kommer vi få stå i morgondimman och jobba men vad gör man inte för sina kunder.

           

           

           

Grattis kära far...

... som fyller år idag. Har varit där och firat på kvällen. Man tackar återigen för god mat, älgfilé är inte fy skam att få på en torsdag.

          

RSS 2.0